RefHResh
Az összehangolt HR élmény 

A jelen hangzása a jövő zenéje

Időről-időre érdemes belehallgatni az ÉteHRbe.

Mindez azt jelenti, hogy újra és újra kérdéseket teszünk fel a saját működésünkkel kapcsolatban.

Hogyan szólunk befelé és kifelé? Aktuális még a hangzásunk? Közvetlenül támogatja az üzleti sikereket, élvezetesebbé és biztonságosabbá teszi a változást?

Örömzenélés a mienk vagy csak "elhúzzuk valaki nótáját"?

Számtalan kérdés és válasz létezik.

Egy biztos: Ha szólhatna ez máshogy, jobban, akkor talán eljött RefHResh ideje.

 

Az UNPLUGGED segítségével megismertük az összes hangot - a hallhatót és a "hallhatatlant" is.

 

Ezután  következhet az igazi közös munka. az új ÖSSZHANG megteremtése. 

A kiváló hangzás alapja zenében a dallam, ritmus, hangszerek és a harmónia összehangolása. Ebből az inspirációból merítünk mi is amikor elkezdjük a sikerre hangolást.

kelly-sikkema-216021-unsplash.jpg

A DALLAM  egyik legfontosabb összetevője, hogy milyen HR-t szeretnénk játszani a szervezetben.

Tudjuk-e igazán, hogy mire vágyunk? Ebből indulunk ki, vagy a lehetőségeinkből?

Egyenrangú szólamként gondolunk magunkra, aki képes és szeretne is néha vezérszólamot is "vinni", vagy mi inkább csak a háttérben maradunk és követjük, nem írjuk a fő dallamot.

 

Van-e kottánk, amiből játszunk - azaz van-e és milyen a HR stratégiánk, milyen célokat követünk? Ragaszkodunk ehhez, vagy ha céljaink úgy kívánják, megengedjük magunknak a rugalmasabb, agilisabb és akár még az improvizatívabb működést is, ha az ügyfélélmény és az üzleti sikerhez erre van szükség. Milyen fő területeken és "műfajokban" játszunk, honnan merítjük az inspirációt, kit tekintünk a "közönségünknek?

Itt ilyen és hasonló kérdésekre keressük a választ.

DALLAM

karim-manjra-1544537-unsplash.jpg

Ha megvan a zenénk - amit a Dallam és a Ritmus határoz meg, akkor érdemes azzal foglalkozni, hogy vajon milyen rendszerekre, folyamatokra, erőforrásokra lenne szükségünk a céljaink megvalósításához.

 

Zenei hasonlattal: milyen HANGSZEREKen/hangszerekkel szólna igazán jól és ehhez képest, ma miken játszunk?

 

Ismerős az érzés, hogy egy modern, dinamikus dallamot szeretnénk, vagy ezt várják tőlünk, de a hangszereink a múlt században ragadtak?

Milyen az infrastruktúránk? Mennyire használjuk a digitális transzformáció adta lehetőségeket? Adatvezérelt HR, mesterséges intelligencia - ezek csak a távoli jövő vágyai, vagy már ma használjuk őket.

A hangszerek közé tartozik minden eszköz, folyamat, rendszer, amivel megvalósítjuk a céljainkat. De itt gondolkodunk közösen a kommunikációról, a szervezeti keretekről is.

Nem felejhetjük el itt az erőforrásokat sem, amivel gazdálkodunk és ami a céljaink megvalósításához feltétlenül szükséges - legyen az budget, headcount, kompetencia etc.

HANGSZEREK

gabriel-barletta-87533-unsplash.jpg

A RITMUS a tempó mellett a dinamikát is jelenti. Azt, hogy milyen hangsúlyokkal dolgozunk, milyen rendszerességgel nézünk rá a működésünkre. Mi az alap "beat", amit követünk, képesek vagyunk-e és akarjuk-e ezt váltogatni, mindig az adott helyzetnek megfelelően. Egységes, kiszámítható ritmus felé törekszünk, vagy éppen a változó dinamikákban találjuk meg a HRmóniát. Hol lenne jó ritmust váltanunk, szünetet tartanunk, valamit hosszabban "kitartanunk" - vagy hol segítene bennünket egy komplett újrakezdés.

RITMUS

bruce-mars-558710-unsplash.jpg

A HARMÓNIA a leginkább "Unplugged", azaz személyes kategória abban a "hangszerelésben", amire törekszünk.  

Benne van minden, ami az együttműködésről szól: a HR-en belül, a HR és a többi terület között. Itt beszélünk arról is, hogy milyen az "összhang" az üzleti célok és a HR célok között.

Megvan-e a feladatok, projektek összhangja - hány párhuzamos dallamot futtatunk egyszerre és ezek hogyan szólnak együtt. Van, amikor nem csak abban van a változás lehetősége, hogy priorizálunk. Sok dallam egyszerre is hozhat harmónikus hangzást, és néha egy is elég a disszonanciához.

A harmónia a megvalósítás (execution) minőségéről is szól.

Összhangban van-e a működésünk, a kompetenciáink, az elkötelezettségünk mindazzal, amit el szeretnénk érni?

 

Ebben a kategóriában valóban minden nézőpont játszik. Bármit behozhatunk, ami a biztonságot, a szabad, kreatív működést segíti és hozzájárulhat az egyén és a csapat személyes, szubjektíven definiált  harmóniájához.  A RefHResben erre is lehetőség van - sőt legtöbbször ebben van a legtöbb energia és pozitív változási lehetőség.

HARMÓNIA